Oana CRISTINA - Specialist HR Senior, Consilier Vocațional @ ViitorulMeu.ro
Aceasta este o întrebare care îi frământă pe mulți candidați aflați la început de drum. Răspunsul onest și realist este că șansele de angajare ale candidaților fără experiență sunt direct proporționale cu numărul de job-uri disponibile pentru juniori și cu deschiderea companiilor de a acorda o șansă tinerilor care se află în căutarea primului loc de muncă.
Este binecunoscut acest cerc vicios – angajatorii caută candidați cu experiență, dar singurul mod prin care tinerii pot căpăta experiență este deținerea unui loc de muncă. În aceste condiții, care este soluția?
Este adevărat că, pentru anumite roluri, companiile au nevoie de candidați cu experiență solidă, pentru că impactul activității lor în cadrul echipei este major, iar erorile care pot fi făcute de un angajat lipsit de experiență îl pot costa pe angajator timp, bani și energie, pentru a le remedia.
Din fericire, sunt și companii care caută tineri recent ieșiți ”de pe băncile școlii”, fie că vorbim de studenți, masteranzi sau proaspăt absolvenți. Aici este zona noastră de interes și de identificare a oportunităților.
Internship-urile pot fi considerate un prim pas în contactul cu piața muncii, chiar dacă vorbim despre colaborări pe perioada vacanțelor. Unele internship-uri se derulează și în cursul anului universitar și, de cele mai multe ori, îi vizează pe masteranzi, cărora programul cursurilor (de seară și weekend) le permite angajarea la un program full-time sau măcar part-time, în prima parte a zilei.
Dacă ne raportăm la locurile de muncă pentru cei cu studiile finalizate, rolurile cu titulatură de ”Junior” sunt tocmai pentru voi pregătite, iar site-urile de recrutare găzduiesc multe anunțuri de angajare pentru juniori. Pe lângă acestea, și pe platformele Social Media (LinkedIn și Facebook) sunt publicate mereu anunțuri de angajare, insă cea mai bună sursă de informare cu privire la posturile vacante o reprezintă secțiunea de Cariere de pe pagina web a fiecărei companii.
O sursă deloc de neglijat o reprezintă prietenii sau colegii de facultate/ master care sunt deja în activitate. Ei sunt și cei care te pot recomanda, în cazul în care află că organizația în care ei lucreaza caută să angajeze juniori. Un avantaj este și faptul că îi poți întreba despre mediul de lucru, manageri, colegi, despre beneficiile pe care compania le oferă angajaților și despre oportunitățile de dezvoltare profesională pe care le asigură juniorilor.
Acum, pentru că am identificat unde putem găsi oportunitățile potrivite celor aflați la început de drum profesional, hai să discutăm despre avantajele pe care le reprezinți tu, ca proaspăt absolvent, din perspectiva companiei. Este și în interesul tău să conștientizezi aceste atu-uri și să le evidențiezi în discuțiile cu potențialul angajator.
Energie, motivație și entuziasm
Pentru că ești dornic să intri pe piața muncii, dispui de o doză mare de energie și entuziasm și de o puternică motivație pentru învățare și dezvoltare pe plan profesional și personal. Fiecare junior care vine într-o echipă, aduce cu sine aceste atu-uri specifice vârstei, care pot deveni ”molipsitoare” și pentru colegii mai vechi. În plus, un angajat entuziast nu-și va pierde ușor motivația de a depăși eventualele dificultăți care pot apărea în derularea unui proiect și va găsi energia de a identifica soluții.
Deschidere către nou și adaptare rapidă
Gererația tânără a crescut și este obișnuită cu tehnologiile de ultim moment, cu schimbări frecvente și este într-o continuă mișcare și într-o permanentă căutare de nou. Pentru juniori, adaptarea este ușoară, iar mulți o privesc ca pe un ”must” al vremurilor în care trăim, fără de care nu reușim să ținem pasul cu tot ce e nou în jurul nostru, riscând să rămânem anacronici și ”învechiți”. Orice echipă, indiferent cât de solidă este și câtă expertiză aduc specialiștii seniori, are nevoie și de juniori, care să reamintească faptul că adoptarea noutăților și adaptarea la schimbări sunt în interesul tuturor.
Capacitate de învățare
Este știut că, la tinerețe, capacitatea noastră de învățare și de acumulare de noi informații este la cote maxime, iar companiile pot folosi din plin acest avantaj pe care îl prezintă angajații juniori. Ei au memoria exersată și foarte activă, iar motivația de a se integra cât mai bine în echipă și a se acomoda cât mai repede cu job-ul îi va ajuta să absoarbă rapid și fără dificultate noțiunile necesare.
Costuri mai mici cu salariile
Evident, salariul unui junior va fi corelat cu nivelul de cunoștințe și experiență, iar acesta este un avantaj financiar pentru angajator. În schimb, avantajul angajatului junior este oportunitatea unui loc de muncă și a unui venit lunar constant și sigur, dar și cel de a învăța, a rămâne pe termen lung în organizație și a accede către roluri mai bine plătite, odată cu câștigarea experienței și dezvoltarea competențelor.
Gândește-te ce alte avantaje poate avea o companie angajându-te pe tine și discută-le cu recrutorul și cu viitorul manager direct. Astfel, vei demonstra că, deși ești la început de drum, ești conștient de avantajele de ambele părți și că ești pregătit să îți faci debutul profesional alături de organizația potrivită.
Mult succes!